Oorlogstrauma’s in Oeganda de baas met behulp van muziek uit Enschede

 

Jayanti Doekhi (links) en Saskia Gevers vertrekken eind augustus naar Oeganda om muziektherapie te geven aan voormalige kindsoldaten. © Reinier van Willigen

Oorlogstrauma’s in Oeganda de baas met behulp van muziek uit Enschede

ENSCHEDE – Voor Saskia Gevers (21) en Jayanti Doekhi (21) van het conservatorium Enschede breekt een spannende tijd aan. De meiden gaan docenten in de Oegandese stad Lira leren hoe ze muziek als therapie kunnen inzetten om de voormalige kindsoldaten weer plezier en zelfvertrouwen te geven.

 

Newsroom Enschede

 

De studenten doen dit via ARDI project: een organisatie die voormalig kindsoldaten opvangt, opleidt en begeleidt naar een normaal leven. “De kinderen moeten leren leven met traumatische ervaringen. Tot nu toe wordt er naast de normale lessen weinig extra ondersteuning geboden. Ze krijgen wel muziekles en het blijkt dat ze daar van genieten en ontspannen”, licht Gevers toe.

De kracht van muziek

De studenten muziektherapie aan het ArtEZ conservatorium Enschede hebben tijdens hun studie en stages ontdekt hoe krachtig de werking van muziek kan zijn en hoe dit bijdraagt in de behandeling van trauma’s. ‘Denk hierbij aan het leren ontspannen, het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het uiten van emoties’, leggen de dames uit op hun blog.

Passie

Saskia en Jayanti nemen kleine instrumenten mee. Veel instrumenten zijn niet geschikt vanwege de hoge temperatuur. De gitaar gaat mee als handbagage. Ze blijven 4,5 maand in Oeganda. Met passie en enthousiasme om de liefde voor muziek door te geven, gaan ze op reis. Tijdens hun studie hebben ze geleerd welke technieken ze kunnen inzetten.

De studenten willen graag instrumenten aanschaffen waar ze in Oeganda iets aan hebben. Daarom zijn ze een crowdfundingactie gestart. Inmiddels hebben ze 450 euro opgehaald. Wie wil steunen kan dit doet via doneeractie.nl. : project Oeganda

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Zie volledige link: http://www.tubantia.nl/enschede/oorlogstrauma-s-in-oeganda-de-baas-met-behulp-van-muziek-uit-enschede~a5faa7fb/

Bookmark the permalink.

Comments are closed.