Muziek is het medicijn

De reeks emoties die muziek oproept, is eindeloos maar het heeft ook een gunstig effect op zaken als bloeddruk, hartregulatie en zelfs ons afweersysteem.

“Begin nú met een instrument,” luidt het advies dat neuropsycholoog Erik Scherder iedereen tussen de 50 en 80 zou willen meegeven. “Doe het!” benadrukt de immer enthousiaste hoogleraar, tevens bekend van De wereld draait door.

woman-girl-technology-music

Muziektherapie

Ook Annemieke Vink, psycholoog en docent muziekpsychologie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede is een groot pleitbezorger voor toepassing van muziektherapie in de verpleeghuiszorg en promoveerde op onderzoek naar de effecten van muziektherapie bij mensen met dementie. De vierjarige opleiding muziektherapie aan het ArtEZ Conservatorium bestaat inmiddels dertig jaar. “Het is een jong beroep, in vergelijking met bijvoorbeeld de psycholoog, maar ik denk dat inmiddels wel een op de drie verpleeghuizen een muziektherapeut heeft,” zegt ze. Zelf heeft Vink dementiezorg als specialisme, maar ook in gevallen van autisme, de psychiatrie en bij angst- en pijnbestrijding wordt het met succes ingezet. “Je zou kunnen stellen: muziektherapie heeft effect van couveuse tot de laatste levensdagen,” zegt ze. “Als baby’s die te vroeg geboren zijn muziektherapie ontvangen, zie je dat hun longfunctie en hun geboortegewicht sterk toenemen.”

Herinneringen

Muziek is een fantastisch hulpmiddel om bij mensen met de ziekte van Alzheimer – de meest voorkomende vorm van dementie – herinneringen te laten herleven. Ook bij comapatiënten zijn de resultaten opmerkelijk. “Tachtig tot negentig procent van de mensen met dementie ontwikkelt allerlei problemen, zoals nachtelijke onrust en doelloos lopen over de gangen – het is 24-uurs onrust, eigenlijk. En dan zie je dat de muziektherapeut, met al zijn muzikale kennis en therapeutische ervaring, doelgericht kan aansluiten en door variaties – bijvoorbeeld alleen al door het tempo en muzikaal aan te sluiten bij iemands ademhaling – mensen rustig kan maken.” Kijktip van Annemieke Vink: Alive inside, een Amerikaanse documentaire die laat zien hoe luisteren naar muziek ouderen met dementie stimuleert. Bekijk hier een fragment:

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.