Yesim ontwikkelde liedbundel voor Turkse migranten met dementie

  Cultuur
Yesim Saltik, die deze zomer afstudeerde als muziektherapeut bij ArtEZ Conservatorium in Enschede, ontwikkelde een liedbundel voor dementerende Turkse migranten.

Yesim Saltik, die deze zomer afstudeerde als muziektherapeut bij ArtEZ Conservatorium in Enschede, ontwikkelde een liedbundel voor dementerende Turkse migranten.

Enschede – Yesim Saltik, die deze zomer afstudeerde als muziektherapeut bij ArtEZ Conservatorium in Enschede, ontwikkelde een liedbundel voor dementerende Turkse migranten. “De vertrouwde liederen uit hun jeugd gaven ontspanning.”

Tijdens haar studie liep de Almelose onder meer stage in verpleeghuis Livio de Cromhoff in Enschede. Ze gaf daar muziektherapie aan dementerenden met een Turkse achtergrond. “Dat ik dankzij mij roots ook in hun moedertaal met hen kon praten, maakte het contact vanzelfsprekend makkelijker. Ik ontdekte daarna dat ik met de liederen, die vaak al generaties lang in Turkije worden gezongen op bruiloften en andere feesten, de mensen heel goed bereiken kon. Door het samen zingen van vertrouwde liederen uit hun jeugd ontspanden ze heel makkelijk, bovendien werden ze er door geactiveerd.”

Zo ontstond bij Yesim het idee om een liedbundel te ontwikkelen met de meest gebruikte liedjes uit de Turkse cultuur. Het boek was niet zomaar gemaakt. Yesim onderzocht de achtergrondgeschiedenis en het gebruik van de liederen en selecteerde de meest geschikte. Omdat haar doel was een ‘product’ te maken, dat door veel mensen gebruikt kan worden, moest de oorspronkelijke muziek omgezet worden naar ‘westerse’ muzieknoten. Pas dan zijn de liederen geschikt voor een instrument als bijvoorbeeld de gitaar. “Ze stonden oorspronkelijk in heel andere toonladders, bijvoorbeeld met kwarttonen. Ze zijn niet geschreven voor gitaar, maar voor de Perzische setar of de Turkse saz.”

Om dit voor elkaar te kunnen krijgen zocht Yesim contact met muziektherapeuten in Turkije, die haar veel tips gaven. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen zocht Yesim contact met muziektherapeuten in Turkije, die haar veel tips gaven. “Ik heb ook veel hulp gehad van Jan Pieter van der Giessen, mijn docent Wereldmuziek en Perzische setar. Hij heeft mij ondersteund in het omzetten van de liederen en heeft geïnspireerd om mijn te focussen op de muziek die het dichtst bij mij stond.”

Yesims bundel ‘Müzik Ruhun Gidasidir’ (vertaald: Muziek Voedt de Ziel’) is onlangs verschenen en is te bestellen via www.bol.com

Bookmark the permalink.

Comments are closed.