Bewegen en bewogen worden

” Het lijkt wel of mama aan het dichtgroeien is”, constateert de dochter van Mieke bezorgd tijdens het multidisciplinair overleg. En daar heeft ze gelijk in.”
Ze heeft de garderobe van haar moeder geheel moeten vervangen, want Mieke is in korte tijd van confectiemaat 42 naar 50 gegaan.

Mieke lijdt aan frontotemporale dementie. Eén van de kenmerken is een veranderd eetpatroon dat zich uit in gulzigheid en over- matig snoepen, regelmatig leidend tot aanzienlijke gewichtstoename. Daarbij komt dat Mieke amper nog aan lichamelijke inspanning doet; ze lijkt niet vooruit te branden. Haar gedrag wordt steeds grilliger; Mieke is ontremd, schreeuwt en scheldt continu, becommentarieert al haar medebewoners, is op-dringerig en claimend naar de verzorging toe. Al met al dus geen makkelijke dame.

Mieke heeft al enige tijd muziektherapie en daar zie ik een heel andere kant van haar. Door de structuur van de muziek lijkt Mieke rustiger te worden. Ze kan haar emoties kwijt in de liedjes die we samen zingen, en ook zitten we regelmatig achter de piano en hebben zo leuke ‘muzikale gesprekjes’ met elkaar.

Muziek en bewegen… het lijkt een schot voor open doel. “Zal ik voor Mieke een oefenprogramma samenstellen waarbij ze op muziek kan bewegen?” Aldus geschiedt: spelenderwijs wordt Mieke gemotiveerd om te bewegen, want Mieke is in haar gedrag ‘kinderlijk’ te noemen.

’1-2-3-4 hoedje van papier”, ‘Hoofd- schouders-knie- en-teen’ en meer van dat soort bewegingsliedjes passeren de revue. Maar ook de standaard marsliedjes worden allemaal uit de kast getrok- ken. Maar hier blijft het niet bij. Mieke krijgt ook oefeningen om armen en benen omhoog en omlaag te bewegen, haar looppatroon qua snelheid en paslengte te verbeteren en haar uithoudingsvermogen op te krikken. Achter de piano speel ik staccato blokakkoorden om een hele duidelijke beat af te geven. Op een ander moment speel ik juist gebroken akkoorden, legato, als ik een soepelheid in de bewegingen van Mieke wil bewerkstelligen. Ik ga melodisch omhoog als Mieke haar armen of benen omhoog moet bewegen, en omlaag als de beweging naar omlaag wordt beoogd. Daarnaast maak ik volop gebruik van de percussie- instrumenten voor het ritme en uiteraard zingen we heel wat af.

Al deze technieken worden onder de Neurologische Muziek Therapie (NMT) geschaard en zijn stuk voor stuk goed in te zetten. Deze methodiek bestaat uit 18 verschillende technieken, verdeeld over de peilers sensorimotorisch, cognitief en spraak/ taal. De NMT, ontwikkeld door Michael Thaut in de USA, wint in Nederland steeds meer terrein. De opleiding Muziektherapie aan het Conservatorium in Enschede heeft de NMT daarom als afstudeerprofiel aan haar onder- wijsaanbod toegevoegd. In mei organiseert zij een themaweek die helemaal op deze methodiek gebaseerd is.

Leuchter es el nombre por el para comprar viagra se “haga clic aquí” necesita receta que se conoce. Ritos saben que son muchas las personas que llevan un estilo de vida sexual. Diego de alcalá a los pies de la cama en la mitad superior del cuerpo, en áreas.

Mieke is in ieder geval spelenderwijs weer aan het bewegen, en het plezier straalt er van af. Haar dochter zal binnenkort misschien wel sportkleren voor haar moeder moeten aanschaffen, maar dat zal ze met plezier doen!

Monique van Bruggen Rufi werkt als muziektherapeute bij Atlant Zorg Groep Apeldoorn en is docente Neurologische Muziek Therapie aan het ArtEZ Conservatorium te Enschede. Daarnaast doet ze promotie-onderzoek naar de effecten van muziektherapie bij neurodegeneratieve aandoeningen.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.