Mooie documentaire over muziek en dementie: IDFA festival 16 september 2014

International Documentary Film Festival Amsterdam

IDFA Special: Alive Inside

Op dinsdag 16 september krijgt u alvast een voorproefje van het festival. IDFA vertoont in Tuschinski 1 de zeer indrukwekkende Amerikaanse documentaire Alive Inside (winnaar Sundance Film Festival 2014). Deze aanstekelijke film laat zien hoe muziek de gevoelens en herinneringen van dementerende ouderen doet herleven, en zo hun levens transformeert. Na de vertoning volgt een nagesprek met regisseur Michael Rossato-Bennett onder leiding van Hanneke Groenteman.

Via de ticketlink onderaan deze pagina kunt u kaarten kopen.

Alive Inside
Met de vergrijzing neemt in de westerse wereld het aantal mensen met een haperend geheugen in hoog tempo toe. Alleen al in de VS kampen miljoenen bejaarden met dementie. De omgeving kijkt vaak machteloos toe hoe dit aftakelingsproces de identiteit en waardigheid van hun geliefden aantast. Muziek uit het verleden van deze patiënten blijkt de verborgen schatten van het geheugen echter weer aan de oppervlakte te brengen. In Alive Inside, winnaar van de Sundance Audience Award, laat filmmaker Michael Rossato-Bennett zich over een periode van drie jaar rondleiden door sociaal werker Dan Cohen, die enkele roerende voorbeelden uit de praktijk laat zien. Bij sommige patiënten doet een simpele melodie, zoals Schubert’s Ave Maria of When the Saints Go Marching In van Louis Armstrong, lang verloren gewaande gevoelens en herinneringen herleven. Voor deze ouderen, die in een door jeugd geobsedeerde maatschappij vaak liggen weg te kwijnen in verzorgingstehuizen, levert de therapie een spectaculaire toename van de levenskwaliteit op. De indrukwekkende resultaten van Cohens experimenten worden geduid in gesprekken met deskundigen, onder wie neuroloog Oliver Sacks en muzikant Bobby McFerrin. Zij verklaren hoe muziek als het ware via de achterdeur in het brein kan inbreken om een sluimerend geheugen wakker te schudden.


Wilt u ook korting op een kaartje? Word dan Vriend van IDFA. Voor meer informatie en voordelen ga naar Word Vriend.

Dinsdag 16 september | 19.00 uur | Tuschinski 1, Amsterdam | € 10 / Vrienden: € 7,50

Bookmark the permalink.

Comments are closed.