Gespot: Afstudeerproduct muziektherapie van Irina Deuble

Muziekluistergedrag van Borderline-patiënten met automutilatief gedrag: trigger of skill?
Een onderzoek naar de relatie tussen de persoonlijkheidskenmerken en de muzikale voorkeuren van Borderline-patiënten.

Auteur: Irina Deuble

In een literatuur- en enquêteonderzoek (n=16) is gekeken of het muziekluistergedrag van Borderline-patiënten overeenkomt met persoonlijkheidskenmerken die kenmerkend zijn voor BPS, zoals automutilatie.

Uit de resultaten blijkt dat rock muziek het meest favoriete muziekgenre is voor deze cliënten om naar te luisteren,  gevolgd door Pop en Heavy Metal.

Ze luisteren met name naar hun voorkeursmuziek om de eigen stemming te kunnen verbeteren. 100% van de deelnemers beschouwen dit als een skill. Daarnaast geeft 26,7% van de respondenten aan dat zij de muziek ook als trigger opvatten.

Hieruit kan men afleiden dat er een verbinding bestaat tussen de persoonlijkheidskenmerken van Borderline-patiënten en hun favoriete muziekstijl, gekoppeld aan de functies van muziek luisteren in het dagelijks leven.

Het is belangrijk dat mensen met een Borderline persoonlijkheidsstoornis er bewust van zijn dat muziek een trigger kan zijn en hiermee leren omgaan. Daarnaast is van belang dat ze leren om functioneel met muziek om te gaan als skill om muziek effectief in hun leven leren in te zetten.

Verslag Irina Deuble

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.