Documentaire Alive Inside IDFA 19-30 november 2014

Alive Inside 78 min.

Michael Rossato-Bennett, VS, 2014

Met de vergrijzing neemt in de westerse wereld het aantal mensen met een haperend geheugen in hoog tempo toe. Alleen al in de VS kampen miljoenen bejaarden met dementie. De omgeving kijkt vaak machteloos toe hoe dit aftakelingsproces de identiteit en waardigheid van hun geliefden aantast. Muziek uit het verleden van deze patiënten blijkt de verborgen schatten van het geheugen echter weer aan de oppervlakte te brengen. In Alive Inside, winnaar van de US Documentary Audience Award op Sundance, laat filmmaker Michael Rossato­-Bennett zich over een periode van drie jaar rondleiden door sociaal werker Dan Cohen, die enkele roerende voorbeelden uit de praktijk laat zien. Bij sommige patiënten doet een simpele melodie, zoals Schubert’s Ave Maria of When the Saints Go Marching In van Louis Armstrong, lang verloren gewaande gevoelens en herinneringen herleven. Voor deze ouderen, die in een door jeugd geobsedeerde maatschappij vaak liggen weg te kwijnen in verzorgingstehuizen, levert de therapie een spectaculaire toename van de levenskwaliteit op.
De indrukwekkende resultaten van Cohens experimenten worden geduid in gesprekken met deskundigen, onder wie neuroloog Oliver Sacks en muzikant Bobby McFerrin. Zij verklaren hoe muziek als het ware via de achterdeur in het brein kan inbreken om een sluimerend geheugen wakker te schudden.

– See more at: http://www.idfa.nl/

N.a.v. de vertoning van de film ‘Alive Inside’ tijdens het Idfa vertelt ArtEZ docente muziektherapie Manon Bruinsma over haar ervaringen.

Op televisie: Tijd voor Max: dinsdag 18 november 2014 om 17.40u. Kijk hier

Na afloop van de Idfa-filmvertoningen op 19, 25 en 26 november zal Manon Bruinsma aanwezig zijn bij een Q&A-sessie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.