Luistertip! 14-2-2016 NPO Doc: Onvergetelijk, onder meer over het iPod project

Radio Doc: Onvergetelijk

Uitzending:    zondag 14 februari 2016, 21.00 uur, NPO Radio 1
Website:    www.npodoc.nl/radio

Het aantal dementerenden zal naar verwachting stijgen van een kwart miljoen nu tot een half miljoen in 2040. Het is een hartverscheurende ziekte, zowel voor de patiënt als voor zijn omgeving. Degene die je liefhebt is er fysiek nog, maar wordt geestelijk steeds onbereikbaarder. Hoe kun je het contact met de dementerende in stand houden? Een van de krachtigste middelen blijkt muziek te zijn. Muziek werkt niet alleen goed om herinneringen aan te boren, maar ook om de patiënt gerust te stellen en maakt soms zelfs pillen overbodig. Programmamaker Marlous Lazal, die zelf haar beide ouders aan de ziekte Alzheimer verloor, wilde weten hoe dat werkt.

We volgen het project Music & Memory in Oldenzaal, waar 100 iPods voor dementerenden van persoonlijke muziek werden voorzien met behulp van muziekstudenten van Artez. In Amsterdam ontwikkelt musicus Andy Bruce met Klankspoor een methode die niet alleen muziek maar ook verhalen en geluiden uit het leven van de patiënt verzamelt om zo het geheugen op gang te brengen. Organist Haite van der Schaaf lijdt sinds 2005 aan de ziekte van Alzheimer en zijn vrouw Annelies stelde met Andy Bruce een aantal speellijsten voor hem samen. Ook familieleden en mantelzorgers van thuiswonende dementerenden kunnen gebruik maken van muziek. Ignar Rip zorgde voor zijn thuiswonende demente moeder. De ervaringen die opdeed met muziek deelt hij nu met instellingen en andere mantelzorgers.

Maar wat gebeurt er eigenlijk in het brein dat de herinnering aan muziek zo sterk blijft? En zijn dat dan altijd plezierige herinneringen? Als dementerenden juist erg verdrietig worden bij het luisteren naar muziek, is dit dan wel voor iedereen een geschikte methode? Programmamaker Marlous Lazal gaat te rade bij neuropsycholoog Professor Scherder die uitgebreide studie deed naar de werking van muziek op het brein.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.